2011. január 29., szombat

Zabpehelytallér

Hozzávalók kb 20 db tallérhoz:
35 dkg lágy zabpehely
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
5 dkg őrölt mandula
32 dkg cukor
3 keáskanál kakópor
1 egész tojás
1 tojássárgája
10 dkg cukorszirup (a cukorszirup készítése: 70 g szőlőcukrot feloldunk 30 ml vízben, majd egy lábosban felforraljuk végül kihűtjük.)
15 dkg vaj
3 tojásfehérje
csipet só
1 evőkanál vaniliás cukor vagy 1 csomag vanillincukor
ízlés szerint 15 dkg mazsola
30 g olvasztott étcsokoládé

elkészítés:
1. 20 dkg zabpehelyhez hozzáadjuk a lisztet, sütőport, őrölt mandulát, 20 dkg cukrot, kakaót, hozzákeverjük az egész tojást és egy sárgáját, majd a cukorszirupot, az olvasztott csokit és egy evőkanál vaj kivételével a vajat. gyorsan homogén tésztát gyúrunk belőle. hűvös helyen pihentetjük kb. fél óráig.
2. 5 dkg zabpelyhet 1 ek vajon megpirítunk, majd hagyjuk lehűlni.
3. A 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként beleszórunk 12 dkg cukrot, és még keményebbre verjük, a vaniliás cukrot is hozzákeverjük és ízlés szerint a megásztatott mazsolát, a pirított zabpelyhet és a maradék 10 dkg zabpelyhet. én tettem bele 1 ek rumot is! óvatosan keverjük össze, hogy ne essen össze a hab. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra!

4. közben gyorsan kinyújtjuk a tésztát 5 mm vastagra, és egy 6 cm átmérőjű pohárral karikákat szaggatunk és 20-22 db-ot a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk!



5. a habot ráhalmozzuk kanállal a karikákra, és a tetejére tesszük a maradék korongokat!




6. betesszük a sütőbe, és éberen őrködünk, hogy nehogy odaégjen! kb 15-20 perc elég neki!

A KIHŰLT SÜTEMÉNY FÉMDOBOZBAN HŰVÖS HELYEN TÁROLVA 1-2 HÉTIG IS FRISS MARAD!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése