2011. január 28., péntek

Cappuccino tejszínes torta

Cappuccino tejszínes torta

a tésztához:
50 g vaj
6 tojás
1 csipet só
160 g cukor
1 teáskanál vanilás cukor v 1 csomag vanillincukor
100 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
50 g keményítő
50 g tejcsoki

a töltelékhez:
6 lap fehér zselatin
2 zacskó cappuccinopor (vagy 0,5 dl LEHŰTÖTT erős feketekávé)
6 dl  habtejszín
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum

elkészítés:
1 a vajat felolvasztjuk, majd kihűtjük. a tojásfehérjéket a csipet sóval keményre verjük. a tojássárgákat a cukorral és a vaniliás cukorral krémesre verjük (külön tálban).
2. a lisztet a sütőporral és a keményítővel jól elkeverjük, és a habos tojássárgára szitáljuk, óvatosan elkeverjük a tojásfehérjével is! Az apró darabokra aprított tejcsokit és a folyékony vajat is a masszába keverjük.
3. egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját bevonjuk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk a formába.
4. Előmelegített sütőben (180 fok) kb 30-35 percet sütjük. Vigyázzunk, ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.
5. amikor kivesszük a sütőből, egy tepsire ráborítjuk, így nem szöknek meg a gázok, és nem fog összeesni a tészta!!
6. ha kihűlt kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt és állni hagyjuk 3 órát.
7. a zselatint a csomagoláson előírtak szerint elkészítjük (kb 2 tk port fél dl vízben megduzzasztjuk, majd felforraljuk, ha kicsit kihűlt, akkor keverjük a krémbe!)
8. a cappuccinoport 2 evőkanál forró vízben feloldjuk.
9. a tejszínt (miután 12 órát hűtöttük!!) a cukorral (habfix is mehet bele) keményre verjük.
a tejszínbe keverjük óvatosan a feloldott cappuccinot és a rumot. homogén masszává keverjük.
10. 6 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
11. a tortalapt 3 egyenlő részre vágjuk, a krém harmadát az alsó lapra kenjük, a harmadát a második lapra kenjük, és az utolsó résszel az oldalát vonjuk be.
12. az oldalát megszórhatjuk ízlés szerint mandulaforgáccsal vagy tortadarával.
a tetejére rózsákat nyomunk, ha nincs habzsákunk használhatunk egy tiszta uzsonnászacskót, ha a sarkát kicit ollóval levágjuk.
13. a tetejét is díszíthetjük babszemforma csokival!
14. jól lehűtve tálaljuk!
JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése