2011. január 23., vasárnap

Skandináv almás sütemény

Skandináv almás sütemény
(28 cm átmérőjű tortához)
10 dkg graham liszt
10 dkg finomliszt
10 dkg rizsliszt
2 teáskanál sütőpor
3 késhegynyi őrölt fahéj
3 késhegynyi őrölt vanilia
15 dkg barnacukor
10 dkg puha vaj
1,2 dl tejszín
3 tojás
10 dkg mogyoró
2 ek rum
1,5 dl tejföl
6 közepes savanykás alma
sütés 30 perc
elkészítés:
1. a lisztet a sütőporral, 2 késhegynyi fahéjjal , 2 késhegynyi vaniliával, 7,5 dkg cukorral, a vajjal, 1 dl tejszínnel és 1 tojással összegyúrunk. fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. a mogyorót megpörköljük, a héját ledörzsöljük, durvára daráljuk, 2,5 dkg cukorral, egy evőkanál rummal és 0,2 dl tejszínnel összekeverjük
3. az almákat megfelezzük, a magházat kivájjuk, a helyére tesszük a mogyorós masszát
4. a mázhoz 3 tojást felverünk, beletesszük a tejfölt, 5 dkg cukrot, 1 evőkanál rumot, 1 késhegynyi fahéjt, egy késhegynyi vaniliát.
5. a sütőt 200 fokra bekapcsoljuk
6. a vajjal kikent formát kibéleljük kb fél cm vastagon a tésztával, legyen 3 cm pereme is!
7. a fél almákat a vágott felükkel lefelé ráfektetjük.
8. a mázt ráöntjük, és mehet is a sütőbe
9. vigyázzunk, ne száradjon ki!!!
10. a formában hagyjuk kihűlni!
11. vaniliaöntettel tálalható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése