2011. január 29., szombat

Vaniliás-áfonyás almatorta

 Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
15 dkg liszt
fél tk sütőpor
5 dkg cukor
1 tojássárga
csipet só
10 dkg hideg vaj
75 dkg savanykás alma
2 ek citromlé
3,7 dl tej
1 csomag vaniliás pudingpor
1 késhegynyi vaniliás cukor
2 ek cukor
15 dkg áfonyalekvár
4 dkg vágott pirított mandula
3 ek sárgabarack lekvár

 Elkészítés:
1. a lisztet összegyúrjuk a sütőporral, cukorral pici sóval, tojássárgával és a vajjal.
2. a tésztát hűvös helyen egy órán át pihentetjük
3. az almát meghámozzuk, kivesszük a magházat és apró cikkekre vágjuk. citromléval meglocsoljuk.
4. a tejből a pudingporral, cukorral sűrű pudingot főzünk.mikor kész belekeverjük a vaniliás cukrot. a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
5. a tésztát kinyújtjuk és kibéléljük a tortaformát, hogy 2 cm pereme is legyen.
6. a tésztát üresen 5 percet elősütjük, használhatunk hozzá sütőbabot: a tésztára helyezünk egy sütőpapírt és rászórunk babot, hogy a bab súlya lent tartsa a papírt a tésztán.
7. amikor kivesszük, eltávolítjuk a sütőbabot és a sütőpapírt és bekenjük áfonyalekvárral, rákenjük a pudingor, és belenyomjuk az almát. visszatesszük a sütőbe és teljesen megsütjük, kb 25 perc alatt. (de a sütőtől függ!)
8. közben a vágott mandulát egy serpenyőben megpirítjuk.
9. amikor kész a sütemény, a forró baracklekvárt rászitáljuk, megszórjuk a mandulával, és a formában hagyjuk kihűlni.
10. tejszínhabot, vaniliafagylaltot is adhatunk hozzá, mikor még langyos!
JÓ ÉTVÁGYAT! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése