2012. április 5., csütörtök

csokitorták (autós és katicás)

Mostanában újra van időm többet sütni, így pár képet tennék fel. ez is csokitorta, marcipán díszekkel. most először próbáltam otthon marcipánt színezni. a krém receptjét még kísérletezni fogom, de egy csokoládés felvert karikából áll a torta, pudingos kakaós vajkrémmel van töltve, és csokival vontam be a tetejét, az oldalát csokireszelékkel díszítettem.

Íme a recept:
26 cm átmérőjű tortakarikához:
a piskótához
7 tojás
14 dkg kr. cukor
15 dkg finomliszt
2,5 dkg kakaópor

a krémhez:
35 g vaniliás pudingpor
40 dkg cukor
10 dkg liszt
0,5 l víz
15 dkg kakó
40 dkg vaj
100 g ét tortabevonó
csokidara a panírozáshoz

elkészítés:
1. a tortakarika aljára sütőpapírt teszünk
2. a fehérjét felverjük (géppel) magában, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor 1/3 részét
3. közben kézzel felverjük a sárgáját a 2/3 rész cukorral, míg a cukor fel nem oldódik (kifehéredik.
4. kicsi fehérjehabbal lazítjuk a sárgájahabot, majd a fehérjés edénybe öntjük a sárgájás masszát, és óvatosan a liszttel elkevert kakaót is, nagyon óvatosan, de alaposan elkeverjük.
5. beleöntjük a tortakarikába, és a tetejét homorúra kihúzzuk.
6. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük, közben  kb. 10 perc után160 fokra állítjuk a sütő hőfokát (az össz sütési idő kb 50 perc, de mindegyik sütő másképp dolgozik. figyelni kell) hústűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor készült el.
7. közben elkészítjük a krémet.: a víz felét feltesszük forralni
8. a lisztet, a pudingport és a cukrot jól elkeverkük, majd a víz másik felével csomómentesre keverjük.
9. mikor forr a víz beletesszük a lisztes keveréket, és felforraljuk, és kb 1 percig főzzük
10. levesszük a lángról és a kakaóport beleszitáljuk a krémbe, és jól elkeverjük.
11. a vaj 1/4 részét még forrón belekeverjük a krémbe
12. mikor a krém kihűlt a többi vajat kihabosítva adjuk a krémhez, együtt is jól kidolgozzuk, hogy homogén krémet kapjunk.
13. mikor a piskóta kihűlt 3 felé vágjuk a lapot, és egyenletesen betöltjük krémmel, kívül is bekenjük a tetejét és az oldalát. (a krém 1/5 része jó, ha megmarad, mert újra át kell majd kenni, és díszítésre is kell hagyni egy kicsit)
14. jól lehűtjük (kb két óra múlva újra körbekenjük, és kijavítjuk a hibákat, az oldala függőleges, a teteje vízszintes legyen.
15. újra hűtjük
16. gőz fölött megolvasztjuk a bevonócsokit, 1-2 ek olajjal higítjuk, leöntjük a torta tetejét, legyen szép sima
17. mikor megkötött a csoki, az oldalát darával panírozzuk
18. nyomózsákkal díszítést nyomhatunk a tetejére, csokipasztillával díszíthetjük, én marcipánfigurákat készítettem, melyeket pici krémmel ragasztottam rá, hogy ne csússzon el, ha szállítani kell.
19. újra hűtjük
20. szeleteléskor használjuk forró vizes kést, akkor szebb lesz a vágás!
JÓ ÉTVÁGYAT!





a receptjét is majd pótolni fogom, mert nekünk nagyon ízlik!! a füvet foghagymanyomóval készítettem, a többit mindent kézzel, nem kell hozzá sok kellék!
A katicákal külön nagyon élveztem, főként a pettyeket!!!