2011. december 24., szombat

Karácsony (túrótorta finoman)

Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Mindenkinek!
Küldök egy képet a 3 fiúról, mikozben játszanak!:

Az idei karácsonyi sütés nehezen és sok kudarccal indult. Bár még alig kóstolta meg valaki, én nem vagyok annyira megelégedve.
Így csak 2 süti fotóját osztom, meg, de a többit is meg kéne örökíteni, azzal várok a nappali fényre!
Múlt héten kipróbáltam a flódnit, kicsit elázott a tészta, de finom lett. (én nem szeretem a száraz sütiket)
majd egy vajas kekszet csináltam, ami nagyon kiszáradt sütéskor. sütöttem egy fehércsokis macaront, amivel borzasztóan sokat kínlódtam, mert nagyon folyós lett a tészta. Mézeskalácsoztunk a gyerekekkel, és egy barátnőm tanácsára kipróbáltam a fenyőfát is, ami nem lett túl precíz, de jó móka volt.
Beiglit most nem csináltam, helyette zserbót készítettem, kétfélét: diósat és mákosat.
Ma délben (mivel volt egy kis elhasználandó alapanyagom) csináltam egy túrótortát, és a tanult módon egy mélyebb tepsibe vízet eresztettem, és abba tettem bele az alufóliával kibélelt tortaformát, és majdnem 90 percig sütöttem, és megérte, mert ez végre nagyon finom lett, még a férjem is megdícsérte!!! Pedig ő nem szereti a túrótortát.


A tészta (18 cm átmérőjű formához)
18 dkg finomliszt
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
kis citromhéj
van. cukor
pici só
2 dkg darált mandula
1 tojássárgája
az alapanyagokat gyorsan összegyúrva, sima tésztát kapunk. ezzel kibéleljük a tortaforma alját és peremét is. betesszük a hűtőbe fél órára.
Közben összekeverjük a tölteléknek valót:
25 dkg tehéntúró
2 egész tojás
kb. 20 g van. pudingpor
fél citom leve
ízlés szerint citromhéj reszelve
kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
kb. 2,5 dl főzőtejszín
pici só
1. egy szitán áttörjük a túrót
2. majd a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük
3. beletöltjük a tortakarikába a folyékony tölteléket
4. becsomagoljuk alulról alaposan alufóliába a tortakarikát
5. beleállítjuk a kb. 2 ujjnyi vízbe a tepsibe
6. alacsony hőfokon (kb 140 fok légkeveréses sütőben), 90 percet sütjük
7. én azt szeretem, ha kicsit megbarnul a teteje, de lehet, hogy fehér lenne az eredeti!!
8. sütés közben azt szoktam figyelni, hogy mennyire kezd szilárdulni a töltelék!