2011. február 10., csütörtök

Felhőcsíkok

7,5 dkg puha vaj
3 tojás
20 dkg liszt
7,5 dkg cukor
2 ek tejszín
12,5 dkg porcukor
1 kávésk fahéj
1 csipet szerecsendió
5 dkg pirított mandula
5 dkg cukrozott narancshéj (elhagyható)
3 dkg pirított pisztácia

elkészítés:
1. a vajat megolvasztjuk
2 lisztet egy tálba szitáljuk, és a cukorral, tojássárgákkal, tejszínnel és az olvasztott vajjal gyorsan csomómentesre gyúrjuk
3 belisztezett deszkán kinyújtjuk és és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
4 a sütőt előmelegítjük (160 fokra)
5. a jó hideg tojásfehérjéket egy pici sóval felverjük, és apránként beleszitáljuk a porcukrot. hozzáadjuk a szerecsendiót, fahéjat és a durvára vágott mandulát.
6. a tojásfehérjés masszát rákenjük a tésztára, megszórjuk az aprított pisztáciával és narancshéjjal.
7. derelyevágóval 3x6 cm-es téglalapokat vágunk, és a sütőbe tesszük.
8. óvatosan, alacsony hőfokon kb. 20 percig sütjük, a teteje nem barnulhat meg, bár én úgy szeretem!
9. mikor kihűlt fémdobozban tároljuk!

Rebarbarás morzsasütemény

tészta:
30 dkg liszt
30 g élesztő
6 dkg cukor
1,5 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1 tk reszelt citromhéj
1 tojás
a hozzávalókból homogén tésztát gyúrunk 1-2 órát kelesztjük
töltelék:
900 g rebarbara
15 dkg cukor
a rebarbarát a cukorral forrástól számított 10 percig főzzük, lajd szűrőre téve lecsepegtetjük.
morzsához:
18 dkg liszt
9 dkg cukor
fél evőkanál vaniliás cukor
1 késhegynyi őrőlt fahéj
1 csipet só
9 dkg vaj
a por alakú anyagokat egy tálban kanállal összekeverjük és lelocsoljuk az olvasztott vajjal!! majd morzsás állagúra keverjük!
belisztezéshez:
5 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
5 dkg zsemlemorzsa

elkészítés:
a megkelt tésztát újra meggyúrjuk és kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. kizsírozunk egy kb 25x35 cm-es tepsit és a tésztát beletesszük.
megszórjuk a zsemlemorzsával és a darált mandulával.
erre tesszük a párolt lehült rebarbarát lé nélkül.
megszórjuk a morzsával és hagyjuk fél órát pihenni.
közben bemelegítjük a sütőt 180-200 fokra és kb 20-30 perc alatt megsütjük a süteményt. miután betettük a sütőbe, 10 perc múlva kapcsoljuk lejjebb a hőfokot, kb 160-180 fokra, hogy a belseje is megsüljön!
frissen nagyon finom!