2011. január 30., vasárnap

Töltött vaniliás linzer

Töltött vaniliás linzer
(kb 40 darab lesz belőle)
20 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
3 kk vaniliás cukor
1 csipet só
1 tojásfehérje
35 dkg finomliszt
3 ek kókuszpehely
4 ek fehér rum
10 dkg tejszínes krémsajt
2 ek méz



1. a vajat a cukorral és a vaniliás cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a fehérjét, és azt is felverjük.
2. a lisztet apránként beleszórjuk, egységes tésztát gyúrunk.
3. 30 percre folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük.
4. közben elkészítjük a tölteléket: a kókuszreszeléket tálba tesszük, a rummal meglocsoljuk. 10 percig duzzasztjuk, majd belekeverjük a krémsajtot és a mézet.
5. a tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és virágformákat szaggatunk belőle. tehetjük sűrűn egymás mellé a tepsibe, mert nincs benne sütőpor, nem fog megnőni.
6. 200 fokos sütőbe tolva kb 10 percet sütjük. (ne süssük sötétre, csak épp hogy megpiruljon!)
7. rácsra szedjük a kisült kekszet. ha már teljesen kihűlt megtöltjük a krémmel, nem kell túl sokat rakni bele, mert úgyis kifolyik a felesleg!
8. fémdobozban tárolva 3 nap alatt megpuhul, 2 hétig is friss marad!

ha csak egy tepsink van, nyugodtan tehetjük egy sütőpapírra a második adagot,
mert ügyesen a kisült kekszek helyére helyezhető a forró tepsibe  a sütőpapír segítségével.

Csokoládés lapocskák

Csokoládés lapocskák
bátran próbálják ki azok, akik nem gyakorlottak, ez egy egyszerű és nagyon finom sütemény!
kevés zsírt tartalmaz!!!

hozzávalók kb 24 darabhoz:
5 dkg vaj
3 ek barnacukor
3 ek kristálycukor
1 csomag vaniliás cukor
1 tojásfehérje
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
3 ek víz
10 dkg étcsokoládé darabka

elkészítés:
1. a sütőt 180 fokra bemelegítjük. két tepsit kivajazunk és félretesszük.
2. a puha vajat, a kétféle cukrot és a van. cukrot elektromos habverővel kihabosítjuk, majd a tojásfehérjét hozzáadva tovább verjük.
3. a lisztet elvegyítjük a sütőporral. a vízzel váltakozva a habos krémbe keverjük, gyorsan összegyúrjuk, végül belekeverjük a csokidarabkákat. szerencsésebb, ha apróbb darabokkal dolgozunk (2-3 mm kerek pasztillákkal.) az én csokidarabjaim kicsit nagy méretűek voltak.
4.  evőkanállal egymástól 5 cm-re halmocskákat helyezünk  a tepsire (vagy sütőpapírra!)
5. kb 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük!
6. amikor kész ne a tepsiben hagyjuk kihűlni, hanem azon nyomban tegyük át egy rácsra, így a levegő alulról is éri, és nem fog megnyákosodni!!

hűlés közben



JÓ ÉTVÁGYAT!!

Tipp:
Ha csak egy tepsink van, akkor se szomorodjunk el, mert sütőpapírra tehetjük a halmokat, és amikor megsült az első adag, csak ügyesen a sütőpapírt felemelve áthelyezzük a forró tepsibe!! Én is így tettem!

2011. január 29., szombat

Vaniliás-áfonyás almatorta

 Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
15 dkg liszt
fél tk sütőpor
5 dkg cukor
1 tojássárga
csipet só
10 dkg hideg vaj
75 dkg savanykás alma
2 ek citromlé
3,7 dl tej
1 csomag vaniliás pudingpor
1 késhegynyi vaniliás cukor
2 ek cukor
15 dkg áfonyalekvár
4 dkg vágott pirított mandula
3 ek sárgabarack lekvár

 Elkészítés:
1. a lisztet összegyúrjuk a sütőporral, cukorral pici sóval, tojássárgával és a vajjal.
2. a tésztát hűvös helyen egy órán át pihentetjük
3. az almát meghámozzuk, kivesszük a magházat és apró cikkekre vágjuk. citromléval meglocsoljuk.
4. a tejből a pudingporral, cukorral sűrű pudingot főzünk.mikor kész belekeverjük a vaniliás cukrot. a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
5. a tésztát kinyújtjuk és kibéléljük a tortaformát, hogy 2 cm pereme is legyen.
6. a tésztát üresen 5 percet elősütjük, használhatunk hozzá sütőbabot: a tésztára helyezünk egy sütőpapírt és rászórunk babot, hogy a bab súlya lent tartsa a papírt a tésztán.
7. amikor kivesszük, eltávolítjuk a sütőbabot és a sütőpapírt és bekenjük áfonyalekvárral, rákenjük a pudingor, és belenyomjuk az almát. visszatesszük a sütőbe és teljesen megsütjük, kb 25 perc alatt. (de a sütőtől függ!)
8. közben a vágott mandulát egy serpenyőben megpirítjuk.
9. amikor kész a sütemény, a forró baracklekvárt rászitáljuk, megszórjuk a mandulával, és a formában hagyjuk kihűlni.
10. tejszínhabot, vaniliafagylaltot is adhatunk hozzá, mikor még langyos!
JÓ ÉTVÁGYAT! :)

Zabpehelytallér

Hozzávalók kb 20 db tallérhoz:
35 dkg lágy zabpehely
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
5 dkg őrölt mandula
32 dkg cukor
3 keáskanál kakópor
1 egész tojás
1 tojássárgája
10 dkg cukorszirup (a cukorszirup készítése: 70 g szőlőcukrot feloldunk 30 ml vízben, majd egy lábosban felforraljuk végül kihűtjük.)
15 dkg vaj
3 tojásfehérje
csipet só
1 evőkanál vaniliás cukor vagy 1 csomag vanillincukor
ízlés szerint 15 dkg mazsola
30 g olvasztott étcsokoládé

elkészítés:
1. 20 dkg zabpehelyhez hozzáadjuk a lisztet, sütőport, őrölt mandulát, 20 dkg cukrot, kakaót, hozzákeverjük az egész tojást és egy sárgáját, majd a cukorszirupot, az olvasztott csokit és egy evőkanál vaj kivételével a vajat. gyorsan homogén tésztát gyúrunk belőle. hűvös helyen pihentetjük kb. fél óráig.
2. 5 dkg zabpelyhet 1 ek vajon megpirítunk, majd hagyjuk lehűlni.
3. A 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként beleszórunk 12 dkg cukrot, és még keményebbre verjük, a vaniliás cukrot is hozzákeverjük és ízlés szerint a megásztatott mazsolát, a pirított zabpelyhet és a maradék 10 dkg zabpelyhet. én tettem bele 1 ek rumot is! óvatosan keverjük össze, hogy ne essen össze a hab. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra!

4. közben gyorsan kinyújtjuk a tésztát 5 mm vastagra, és egy 6 cm átmérőjű pohárral karikákat szaggatunk és 20-22 db-ot a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk!



5. a habot ráhalmozzuk kanállal a karikákra, és a tetejére tesszük a maradék korongokat!




6. betesszük a sütőbe, és éberen őrködünk, hogy nehogy odaégjen! kb 15-20 perc elég neki!

A KIHŰLT SÜTEMÉNY FÉMDOBOZBAN HŰVÖS HELYEN TÁROLVA 1-2 HÉTIG IS FRISS MARAD!
Jó étvágyat!

2011. január 28., péntek

Cappuccino tejszínes torta

Cappuccino tejszínes torta

a tésztához:
50 g vaj
6 tojás
1 csipet só
160 g cukor
1 teáskanál vanilás cukor v 1 csomag vanillincukor
100 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
50 g keményítő
50 g tejcsoki

a töltelékhez:
6 lap fehér zselatin
2 zacskó cappuccinopor (vagy 0,5 dl LEHŰTÖTT erős feketekávé)
6 dl  habtejszín
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum

elkészítés:
1 a vajat felolvasztjuk, majd kihűtjük. a tojásfehérjéket a csipet sóval keményre verjük. a tojássárgákat a cukorral és a vaniliás cukorral krémesre verjük (külön tálban).
2. a lisztet a sütőporral és a keményítővel jól elkeverjük, és a habos tojássárgára szitáljuk, óvatosan elkeverjük a tojásfehérjével is! Az apró darabokra aprított tejcsokit és a folyékony vajat is a masszába keverjük.
3. egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját bevonjuk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk a formába.
4. Előmelegített sütőben (180 fok) kb 30-35 percet sütjük. Vigyázzunk, ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.
5. amikor kivesszük a sütőből, egy tepsire ráborítjuk, így nem szöknek meg a gázok, és nem fog összeesni a tészta!!
6. ha kihűlt kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt és állni hagyjuk 3 órát.
7. a zselatint a csomagoláson előírtak szerint elkészítjük (kb 2 tk port fél dl vízben megduzzasztjuk, majd felforraljuk, ha kicsit kihűlt, akkor keverjük a krémbe!)
8. a cappuccinoport 2 evőkanál forró vízben feloldjuk.
9. a tejszínt (miután 12 órát hűtöttük!!) a cukorral (habfix is mehet bele) keményre verjük.
a tejszínbe keverjük óvatosan a feloldott cappuccinot és a rumot. homogén masszává keverjük.
10. 6 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
11. a tortalapt 3 egyenlő részre vágjuk, a krém harmadát az alsó lapra kenjük, a harmadát a második lapra kenjük, és az utolsó résszel az oldalát vonjuk be.
12. az oldalát megszórhatjuk ízlés szerint mandulaforgáccsal vagy tortadarával.
a tetejére rózsákat nyomunk, ha nincs habzsákunk használhatunk egy tiszta uzsonnászacskót, ha a sarkát kicit ollóval levágjuk.
13. a tetejét is díszíthetjük babszemforma csokival!
14. jól lehűtve tálaljuk!
JÓ ÉTVÁGYAT!

2011. január 24., hétfő

omlós tallér

ajánlom mindenki figyelmébe ezt az egyszerű vajas kekszet, nagyon finom! aromáját frissentartó dobozban 4 hétig is megőrzi!

Omlós tallér
25 dkg vaj
30 dkg finom porcukor
1 csomag vanilás cukor
2 ek tejszín
1 csipet só
37,5 dkg liszt

elkészítés:
1. vajat megolvasztjuk, enyhén megbarnítjuk, keverőtálba öntjük
2. a folyékony vajat 20 dkg cukorral és a van. cukorral habosra verjük.
3. a tejszínnel, sóval és liszttel gyorsan csomómentesre gyúrjuk. azért kell gyorsan, mert a kezünk melegét átvéve ragadós lesz, és nehéz lesz vele dolgozni!
4. a tésztát 4 adagra osztjuk, majd belisztezett deszkán 2 cm átmérőjű rudakat formálunk belőle, melyeket enyhén lelapítjuk és 10 dkg cukorban megforgatjuk
5. 12 órára hűtőbe tesszük
6. A sütőt előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral
7. a rudakat felszeleteljük kb 5 mm-es szeletekre (kis karikák lesznek)
8. 200 fokon 10-12 percet sütjük (légkeverésben 175 fok)
9. a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, és hagyjuk kihülni.
10. fémdobozban tároljuk

2011. január 23., vasárnap

Skandináv almás sütemény

Skandináv almás sütemény
(28 cm átmérőjű tortához)
10 dkg graham liszt
10 dkg finomliszt
10 dkg rizsliszt
2 teáskanál sütőpor
3 késhegynyi őrölt fahéj
3 késhegynyi őrölt vanilia
15 dkg barnacukor
10 dkg puha vaj
1,2 dl tejszín
3 tojás
10 dkg mogyoró
2 ek rum
1,5 dl tejföl
6 közepes savanykás alma
sütés 30 perc
elkészítés:
1. a lisztet a sütőporral, 2 késhegynyi fahéjjal , 2 késhegynyi vaniliával, 7,5 dkg cukorral, a vajjal, 1 dl tejszínnel és 1 tojással összegyúrunk. fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. a mogyorót megpörköljük, a héját ledörzsöljük, durvára daráljuk, 2,5 dkg cukorral, egy evőkanál rummal és 0,2 dl tejszínnel összekeverjük
3. az almákat megfelezzük, a magházat kivájjuk, a helyére tesszük a mogyorós masszát
4. a mázhoz 3 tojást felverünk, beletesszük a tejfölt, 5 dkg cukrot, 1 evőkanál rumot, 1 késhegynyi fahéjt, egy késhegynyi vaniliát.
5. a sütőt 200 fokra bekapcsoljuk
6. a vajjal kikent formát kibéleljük kb fél cm vastagon a tésztával, legyen 3 cm pereme is!
7. a fél almákat a vágott felükkel lefelé ráfektetjük.
8. a mázt ráöntjük, és mehet is a sütőbe
9. vigyázzunk, ne száradjon ki!!!
10. a formában hagyjuk kihűlni!
11. vaniliaöntettel tálalható!

Üdvözlet

Üdvözlet a fedélzeten, most indítom ezt az oldalt, nagyon remélem, hogy tudok segíteni vele olyanoknak, akik félnek elővenni a tortaformát, hogy megsüssenek egy piskótát. Van remény, és nem szabad feladni, még akkor sem, ha nem sikerül elsőre!!!!!!!!!!!!!!!!